Church conversion to private house, Macclesfield

On site – completion due Spring 2013

Value: £350,000

Contractor: Broadstaff Construction

This former church is located within a conservation area in a rural setting on the edge of the Peak District. Gibson Architects were commissioned in 2010 to prepare designs for a conversion to residential use with an aspiration to adopt Passiv Haus principles to create a highly energy efficient home. Planning consent was granted in 2011 following a lengthy dialogue with the local authority and work is currently progressing well on site. The insertion of a steel frame to create a first floor bedroom accommodation within the roof spaces and a small contemporary extension that echoes the form of the original building provide generous, modern living spaces grouped around a central void. The new interior will be a crisp, modern contrast to the traditional stone exterior. Continuous thermal dry lining, triple glazing throughout and a whole house ventilation system have been employed to ensure minimal energy use.