Residential remodelling and extension, Manchester

Completed: 2012

Project value: £75,000

The rear of this semi-detached Victorian property had a number of disjointed elements that had been added over the years, and we aimed to unify these by extruding the extension to enable an open-plan kitchen/dining/living area to occupy the rear of the property. The design and form is clean, crisp and contemporary whilst deliberately very simple in order to complement the conservation area context. The new walls and roof are clad in oak shingles to create a contrast to the original red brick work and become integral to the surrounding landscaped gardens. Large areas of glazing and roof lights within the new structure allow natural light to penetrate to the centre of the space, creating a light, airy environment; full-height glazed windows and doors provide views and access out on to the garden.